Европейският съюз значително ще увеличи покупките на природен газ от Русия през

...
Европейският съюз значително ще увеличи покупките на природен газ от Русия през
Коментари Харесай

Ето как ЕС ще компенсира спирането на газа за Полша и България

Европейският съюз значително ще увеличи покупките на природен газ от Русия през страни, които са подготвени да плащат в рубли, с цел да компенсират прекъсването на доставките за Полша и България. Това заяви пред ТАСС в сряда източник в институциите на Европейски Съюз в Брюксел, съобщи " Дарик ".

„ Днес се проведе спешно заседание на Координационната група по газа във връзка със обстановката в Полша и България. Едно от междинните решения беше значително нарастване на покупките на газ от Русия през останалите канали, което ще разреши на Полша и България да закупят спомагателни обеми газ на европейския пазар. Освен това Европейски Съюз работи с всички сътрудници, с цел да обезпечи увеличение на доставките на газ, най-вече полутечен природен газ (ВПГ) “, цитира организацията думите на събеседника, чието име не се прецизира.

„ В дълготраен проект страните от Европейски Съюз удостоверяват желанието си във допустимо най-кратък период – през идващите месеци или години – да сведат до минимум или изцяло да откажат доставките на газ от Русия, като го заменят с други източници. Европейски Съюз ще форсира прехода към зелена сила “, добави източникът на организацията.

По думите му оценките на Европейски Съюз демонстрират, че Полша и България сега не изпитват дефицит на газ и имат техническа опция да получават синьо гориво както от европейския пазар, по този начин и ВПГ. Той означи също, че в Брюксел прекратяването на доставките за Варшава и София въз основата на отвод за заплащане в рубли „ недвусмислено се преглежда като нарушение от страна на Русия на дълготрайните контракти с тези страни “. Европейската комисия не счита, че след налагането на наказания против Русия доларът и еврото са компрометирани валути, ненадеждни за интернационалните разплащания.

По-рано денем Bloomberg заяви, че най-малко десет европейски компании, които купуват съветски природен газ, към този момент са разкрили сметки за заплащане в рубли, четири от които към този момент са направили транзакциите в националната валута на Русия.

На 27 април „ Газпром “ разгласи, че е спрял изцяло доставките на газ за българската компания Булгаргаз и полската PGNiG заради неплащане в рубли в уговорения период. На 26 април съветският енергиен колос изпрати съобщение до двете компании за преустановяване на доставките на газ от 27 април заради отхвърли им да правят дефинитивни разплащания в рубли.

На 23 март президентът на Руската федерация Владимир Путин инструктира заплащанията за износа на съветски газ към неприятелските страни да се трансферират в рубли. Русия ще откаже да одобри заплащания по такива контракти в компрометирани валути, в това число долари и евро, добави президентът.

Според Федералната митническа работа на Русия през 2021 година доставките на съветски газ за Полша са се нараснали с 9,4% до 10,58 милиарда куб. м. Миналата година доставките за България са се удвоили до 3,15 милиарда куб.м.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР